Uspješna odbrana magistarskog rada kandidata Mirele Riković-Koldžo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 19.05.2015. godine, sa početkom u 12 sati, u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku održana je odbrana magistarskog rada pod nazivom „Provedba Konvencije o cyber kriminalu u krivičnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine“ kandidata Mirele Riković – Koldžo. Komisiju za odbranu magistarskog rada činili su: prof. dr Nedžad Korajlić (predsjednik komisije), prof. dr Osman Jašarević (mentor), te prof. dr Almin Dautbegović (član komisije). Zapisničar je bila viša asistentica Ena Kazić.

U svom uvodnom izlaganju kandidat je istakao izuzetnu društvenu važnost teme magistarskog rada, posebno u vremenu kada je cyber kriminal svakodnevna pojava. Vodeći računa o toj društveno- negativnoj pojavi, donešena je Konvencija o cyber kriminalu, koju je BiH ratifikovala 2005. godine. Nadalje, kandidat se osvrnuo na pojmove koji su od izrazitog značaja za sam rad, poput:  „cyber kriminala“, „cyber prostora“, te „cyber sigurnosti“. Nakon toga, izvršena je kvalifikaciju krivičnih djela koja se odnose na kompjuterski kriminalitet, te na njihove posljedice. Značajan dio rada kandidat je posvetio analizi usklađenosti odredbi Konvencije sa materijalnim krivičnim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, na osnovu koje je izveden zaključak da odredbe pozitivnog krivičnog materijalnog zakonodavstva nisu usklađene sa Konvencijom. Kandidat je istakao da je značaj specijaliziranih institucija za borbu protiv cyber kriminala minoran na svim nivoima vlasti u BiH, osim u Republici Srpskoj gdje te institucije ostvaruju značajne rezultate. Osvrnuvši se i  na slučajeve cyber kriminal, te na nedostatke vođenih postupaka, kandidatkinja je zaključio da nosioci pravosudnih funkcija nisu dovoljno obučeni da rade na ovim predmetima. Najzad, kandidat je zaključio da je potrebno da se implementiraju sve odredbe Konvencije u domaće zakonodavstvo, te izvršiti usaglašavanje domaćeg zakonodavstva u pogledu ove grupe krivičnih djela.

Nakon što je odbranio svoj rad, te odgovorio na postavljena pitanja od strane komisije, ista se povukla na vijećanje. Zaključak komisije je da je kandidat na kvalitetan, koncizan i sveobuhvatan način obradio jednu izuzeno složenu temu, te je kandidat ocijenjen sa ocjenom deset (10), čime je stekao zvanje magistra prava na užoj naučnoj oblasti krivičnopravnoj.

 

Autor teksta: Ena Kazić, MA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana magistarskog rada kandidata Mirele Riković-Koldžo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku