Hečimović Ismir uspješno odbranio magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 16.05.2015. godine, sa početkom u 14h, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Hečimović Ismir je odbranio magistarski rad pod naslovom „Pravni aspekti borbe protiv organizovanog kriminala“. Komisiju su činili: prof. dr. Hana Korać (predsjednica), prof. dr. Džemal Najetović (mentor) i prof. dr.Mensur Kustura (član), a zapisničarka je bila mr. sc. Ajla Škrbić. Imenovani kandidat je stekao zvanje magistra prava - uža naučna oblast međunarodnopravna, i to sa odlikom (summa cum laude).

Cilj rada bio je ponuditi nadležnim pravosudnim i sigurnosnim institucijama pogled na borbu protiv organizovanog kriminala iz prespektive građanskog društva. Kandidat je u radu kombinovao kvantitativne i kvalitativne metode, te anketni upitnik (za prikupljanje stavova i mišljenja ispitanika) i intervju (za prikupljanje podataka i informacija o predmetnoj tematici). Kandidat je u radu zaključio da je danas jedna od najprisutnijih djelatnosti organizovanog kriminala u svijetu trgovina narkoticima, dok su u BiH porezne i carinske prevare glavne kriminalne aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa.

Rezultati predstavljeni u radu nastali su kao proizvod analize kvalitativnih i kvantitativnih podataka, pri kompleksnom pristupu fenomenu organizovanog kriminala.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Hečimović Ismir uspješno odbranio magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku