Uspješna odbrana magistarskog rada Lejle Muradbegović

Dana 11.4.2015. godine, sa početkom u 12 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku održana je odbrana magistarskog rada koleginice Lejla Muradbegović pod naslovom „Tradicija nametanja ustava u Bosni i Hercegovini“.

Komisiju za ocjenu i odbranu magistarskog rada su činili: prof. dr. Ferid Otajagić (predsjednik), prof. dr. Kasim Trnka (mentor) i prof. dr. Zijad Hasić (član), te Amina Hajdarević, BA kao zapisničar. Koleginica Muradbegović je stekla zvanje magistar prava - uža naučna oblast javnopravna.

Kroz svoj rad kandidatkinja je tematizirala ustavnu tradiciju srednjovjekovne bosanske države, potom tradiciju ustava Bosne i Hercegovine u osmanskom i periodu austro-ugarske vladavine, do ustavne tradicije u Bosni i Hercegovini nakon drugog svjetskog rata.

U izlaganju je navedeno da je Bosna i Hercegovina veoma rijetko bila u prilici da sama donosi ustave i uređuje društvene odnose na svojoj teritoriji. To je posljedica georgrafskog položaja - na raskšču između Istoka i Zapada, dugotrajne tuđinske vlasti, multinacionalne i multireligijske strukture te utjecaja iz susjedstva. Sadašnji Ustav Bosne i Hercegovine je nametnut tj. oktroisan od strane međunarodne zajednice.

Prema riječima komisije, kandidatkinja je obradila aktuelnu i interesantnu temu koja izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću analize, kao i doprinosom teoriji i praksi ustavne tradicije u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, prisutnima se obratio glavni menadžer Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prof. dr. Ismet Alija, koji je prisutnima ukratko predstavio sistem studija na Pravnom fakultetu, nastavni i saradnički kadar, te viziju koju ovaj Fakultet ima u budućnosti.

Autor teksta: Amina Hajdarević, BA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana magistarskog rada Lejle Muradbegović