Uspješna odbrana doktorske disertacije kandidata mr. Driton Muharremija

Dana 04.04.2015. godine, sa početkom u 10 sati, u sali 5 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, doktorsku disertaciju pod nazivom “Novi vidovi suprostavljanja organizovanom kriminalitetu na teritoriji Republike Kosovo”, uspješno je odbranio kandidat mr. Driton Muharremi. 

Komisija za odbranu doktorske disertacije je bila u sljedećem sastavu: prof.dr. Almin Dautbegović (predsjednik komisije), prof.dr. Nedžad Korajlić (mentor) i prof.dr. Hana Korać (član), dok je  v.ass. Ena Kazić bila  u svojstvu zapisničara.

U svom uvodnom izlaganju, kandidat je ukazao da je osnovni cilj njegovog istraživanja bilo sticanje  teorijskih i empirijskih  spoznaja specifičnosti ispoljavanja i oblika sprečavanja i suzbijanja organizovanog kriminaliteta na teritoriji Republike Kosovo. Nadalje, kandidat je izložio glavnu  hipotezu i razrađujuće teze svoga rada, te je s tim u vezi  istakao da će „nova zakonska rješenja koja predviđaju skrivene i tehničke mjere praćenja i istrage,  u dijelu koji se odnosi na njihovu primjenu i prilagođavanje realnom stanju i potrebama kosovskog društva, rezultirati efikasnijim pravosudnim sistemom, a time ojačati i čitavi pravni poredak Republike Kosovo.“  Značajan dio svog rada kandidat je posvetio teoretskoj i praktičnoj analizi domaće i uporednopravne regulacije instituta prikrivene istrage, te prikrivenih mjera koje se u njoj preduzimaju. U tom kontekstu, ukazao je da se posebne istražne mjere  u značajnoj mjeri primjenjuju u praksi, ali da tužilaštva i policijski organi za potpuniju njihovu primjenu nemaju dovoljno materijalnih i kadrovskih sredstava. Na kraju, nakon što je ukazao na značajan doprinos Zakona o krivičnom postupku Republike Kosovo na suzbijanje i borbu protiv organiziranog kriminala, kanditat je ukazao i na potrebu njegovog osavremenja i prilagođavanja  međunarodnim dokumentima, čime je  i potvrdio svoju generalnu hipotezu.

Komisija je zaključila da je kandidat na vrlo jezgrovit i iscrpan način iznio datu temu, koja zbog svog kvaliteta predstavlja vrlo bitan doprinos pravnoj nauci i praksi. Nakon što je odgovorio na postavljena pitanja komisije, komisija se povukla na vijećanje. Ona je jednoglasno ocijenila kandidata ocjenom 10 (izvrstan), te je kandidat mr. Driton Muharremi dobio zvanje doktora pravnih nauka na užoj naučnoj oblasti Krivično pravo.

Na kraju, prisutnima se obratio glavni menadžer Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, prof.dr. Ismet Alija, koji je prisutnima ukratko predstavio sistem  studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, respektibilan nastavni i saradnički kadar, te viziju i perspektivu koju ovaj Fakultet ima u budućnosti.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana doktorske disertacije kandidata mr. Driton Muharremija