Uspješna odbrana magistarskog rada kandidatkinje Snježane Reberšak-Perić

Dana 12.03.2015. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku kandidatkinja Snježana Reberšak-Perić uspješno je odbranila magistarski rad pod naslovom „LATINITET RIMSKOG PRAVA - LATINITAS IURIS ROMANI“. Komisiju su činili: prof. dr. Mensur Kustura (predsjednik), prof. dr. Dževad Drino (mentor) i doc. dr. Omer Hamzić (član), te viša ass. Benjamina Londrc kao zapisničar. Imenovana kandidatkinja je stekla zvanje magistar prava - uža naučna oblast historijsko pravna.

Kandidatkinja je istakla kako se važnost teme magistarskog rada ogleda se u tome što je Latinski jezik, isprepleten s grčkim, ključna podloga svim znanostima a od osobite važnosti je u oblasti pravne i medicinske znanosti. Učenicima i studentima koji se po prvi put susreću s Latinskim jezikom, njegovo učenje predstavlja veoma težak zadatak. Stoga, da bi se odgovorilo na zahtjeve studenata, primoranih da se suoče s nepoznatom terminologijom (pravnom, političkom, geografskom i mitološkom), potrebno je približiti im Latinski jezik, ponajprije pravilima izgovora, a onda i konciznim učenjem gramatičkih cijelina. Rimljani su izgradili bogatu i krajnje dotjeranu pravnu terminologiju, koristeći latinski jezik, koji svojom pragmatičnošću i jasnoćom, još uvijek stoji na putu onima koji bi ga se rado riješili u svojim nastojanjima stvaranja stručne terminologije na nacionalnim jezicima. Materija magistarskog rada je sintetizirana na način da koncizna i šematska konstrukcija može pružiti čitatelju što jednostavniji pregled osnova rimskog prava, te uz originalan prijevod omogućiti brže usvajanje latinskih sentencija. Magistrica Perić istakla je svoje nadanje da će rad pomoći studentima, koji se, pri prvom susretanju s "rimskim pravom", suočavaju s nepoznatim terminima, sintagmama i frazama. 

Prema riječima komisije, kandidatkinja je obradila aktuelnu i interesantnu temu koja izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću analize. Obrada teme „LATINITET RIMSKOG PRAVA - LATINITAS IURIS ROMANI“ predstavlja veliki doprinos izučavanju rimskog prava, ali i latinskog jezika uopće.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Uspješna odbrana magistarskog rada kandidatkinje Snježane Reberšak-Perić