Džermin Redžepović, novoimenovani konzul BiH u Kraljevini Švedskoj uspješno odbranio magistarski rad

Dana 22.1.2015. godine, sa početkom u 12 sati, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku je Džermin Redžepović, novoimenovani konzul BiH u Kraljevini Švedskoj, odbranio magistarski rad. Tema rada je „Pravno-politička sredstva izbora diplomatsko-konzularnih predstavnika Bosne i Hercegovine“. Komisiju su činili: prof. dr. Mensur Kustura (predsjednik), prof. dr. Džemal Najetović (mentor) i doc. dr. Adnan Mahmutović (član), te mr. sci. Ajla Škrbić kao zapisničar. Imenovani kandidat je stekao zvanje magistar prava - uža naučna oblast međunarodnopravna.

Kandidat je kroz rad ukazao na postojanje preko 60 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu te na opštepoznatu činjenicu da je BiH gotovo jedina država na svijetu koja u svojoj najnovijoj projekciji i konstrukciji (Dejtonski sporazum) nema apostrofiran zakon o vanjskoj politici. Naime, bh. vanjska politika zasniva se na dokumentu od nekih pet stranica. Stoga je zadatak postavljen u ovom magistarskom radu bio utvrditi dodatnu naučnu relevantnost u pogledu odabira diplomatsko-konzularnih predstavnika BiH. Zaključeno je, između ostalog, da stranačka pripadnost ne bi trebala biti relevantna.

Prema riječima komisije, kandidat je obradio aktuelnu i interesantnu temu. Značaj rada posebno se ogleda u analizi međunarodnih, uporednopravnih i domaćih zaonodavnih rješenja u ovoj oblasti.

 Autor teksta: Mr. sci. Ajla Škrbić

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Džermin Redžepović, novoimenovani konzul BiH u Kraljevini Švedskoj uspješno odbranio magistarski rad