Održano druženje studenata Pravnog fakulteta sa sudijom David O. Carterom iz Sjedinjenih Američkih Država

07.05.2024. godine Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je posjetio sudija David O. Carter sa Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država za Središnji okrug Kalifornije koji je održao prikladno druženje sa studentima Pravnog fakulteta.

Sudiju Cartera, rođ. 1944. godine, je u Okružni sud SAD-a imenovao predsjednik SAD-a Bil Klinton 1998. godine. U svojoj impozantnoj karijeri u sudnici presudio je u brojnim prominentnim slučajevima kao što su suđenja meksičkoj mafiji, Arijevskom bratstvu, presude povodom nasljedstva starlete Ane Nikol Smit te u predmetu povodom popularnih Bratz lutkica a presudio je i u predmetima od političkog značaja kao što su pitanja rodnog lista predsjednika Baraka Obame, napada na Kongres SAD-a 06.01.2021. god., pitanja LGBT prava i brojnim drugim. Poznat je po svojoj predanosti borbi za prava beskućnika u Kaliforniji. Sudija Carter je prethodno boravio u BiH netom nakon završetka rata kada je učestvovao u razvoju pravosuđa u našoj državi.

Na višesatnom druženju raspravljane su brojne teme kao što su pitanja smrtne kazne, sličnosti i razlike u sudskim sistemima BiH i SAD-a ali i pitanja kako se nositi sa greškama u životu i poslu, kako prevazići izazove i nositi se sa teškim osobama i kako doprinjeti svojoj zajednici. Sudija Carter je velikodušno sa studentima podjelio svoje dugogodišnje iskustvo i ljubav prema pravosuđu i pravu općenito te je dao svoj jedinstveni pogled na brojne ključne predmete u kojima je učestvovao u svojoj bogatoj karijeri.

Sudija Carter je u posjeti našoj državi kako bi održao predavanja u okviru promocije Priručnika iz oblasti intelektualnog vlasništva koji su izdali Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine i Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, pisanje kojeg je organizovano i finansirano od strane Commercial Law Development Program-a Ministarstva privrede Sjedinjenih Američkih Država, a povodom kojeg je prof. dr. Haris Hasić, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku jedan od koautora. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Održano druženje studenata Pravnog fakulteta sa sudijom David O. Carterom iz Sjedinjenih Američkih Država