Održana tribina o temi „Antisemitska politika NDH u Bosni i Hercegovini“

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je u četvrtak 9. marta 2017. godine održana tribina o temi „Antisemitska politika NDH u Bosni i Hercegovini“.

Na tribini, koju su organizirali Univerzitet u Sarajevu i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, izlagači su bili predstavnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu: dr. Elijas Tauber, mr. sc. Merisa Karović-Babić i mr. sc. Almir Grabovica, te mr. sc. Benjamina Londrc sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Dr. Elijas Tauber, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, istakao je da tribina o temi Antisemitska politika NDH u BiH ima za cilj da akademska zajednica grada Sarajeva, a posebno studenti, sazna nešto više o holokaustu i načinu na koji se dogodio, te razmisli o tome šta treba učiniti da se više nikad ne ponovi. Dr. Tauber je napomenuo da Institut svake godine organizira tribinu o holokaustu te da je svaki put u pitanju druga tema.

Mr. sc. Benjamina Londrc, autorica knjige „Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine“, istakla je da suživot s Jevrejima u BiH nije priča samo o Jevrejima već o svim narodima koji su živjeli u BiH tokom proteklih 500 godina i više.

„Jevreji su tih proteklih 500 godina preživjeli mnogo i lijepih i ružnih situacija, a one lijepe zaista trebamo pamtiti. Međutim, ova tribina jedan je od načina da se govori o ružnim trenucima kroz koje je jevrejsko stanovništvo prošlo tokom Drugog svjetskog rata i vremena NDH“, naglasila je mr. sc. Benjamina Londrc, zaključivši da to treba biti nauk i pouka da se nešto slično više nikada ne ponovi. Fokus predavanja mr. Londrc bio je na pravnom položaju Jevrejske zajednice do Drugog svjetskog rata. Osim toga, dala je i kratak pregled najznačajnijih zakonskih propisa iz tog perioda, od dolaska Jevreja na područje BiH, osmanskog i austrougarskog perioda te perioda Prvog svjetskog rata i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.“

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Održana tribina o temi „Antisemitska politika NDH u Bosni i Hercegovini“