Sudija iz Sjedinjenih Američkih Država Frank J. LaBuda održao seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Gostujući predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku sudija Frank J. LaBuda je 20. i 21. oktobra 2016. godine održao je seminar o pravnom sistemu i praksi pravosudnih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Seminar je bio namijenjen studentima, praktikantima pravne nauke i široj javnosti. Otvoren je uvodnim riječima dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku prof. dr Džemala Najetovića.

Ciljevi su bili unapređenje pravnog obrazovanja studenata i saradnja sa inostranim ekspertima u cilju doprinosa razvoja pravne nauke u Bosni i Hercegovini te podrobnije upoznavanje studenata sa karakteristikama pravnog sistema Sjedinjenih Američkih Država sa naglaskom na praktične aspekte djelovanja sistema.

Glavne teme odnosile su se na dobre prakse pravosudnog sistema Sjedinjenih Američkih Država. Neke od tema o kojima je sudija govorio su: institut hearsay-a, smrtna kazna, dokazi u krivičnom postupku, neoliberalni penitensijarni sistem, normativi, prevencija i izvršenje sankcija za seksualne delikte, praksa i jurisdikcija porodičnih sudova, vještaci kao svjedoci u krivičnom postupku, sindrom silovanog djeteta i drugi sindromi u krivičnom postupku, psihologija pedofila i procesuiranje slučajeva pedofilije. Seminar je okončan prikazivanjem video snimaka procesnih radnji na predmetima u kojima je sudija donio konačnu odluku.

Sudija LaBuda je pravničku karijeru započeo 1975. godine kao tužitelj na Vojnom sudu Sjedinjenih Američkih Država. U periodu od 1978. godine do 1992. godine bio je glavni pomoćnik okružnog tužitelja u okrugu Sullivan, savezna država New York. Sudsku karijeru je započeo 1994. godine u funkciji predsjednika gradskog suda, grada Mamakating, savezna država New York. Tokom 1997. godine bio je izabran za sudiju okružnog suda Sullivan, a 2007. godine postaje predsjednik navedenog suda. Odluke i kvalitete sudije su 2016. godine uticale na ponovni izbor na funkciju.

Implikacije koje je ostavio na pravni sistem i pravnu praksu u Sjedinjenim Američkim Državama su nemjerljive. Preko 160 presuda je publikovano i predstavljaju pravne precedente. Ustanovio je dva specijalizirana suda: za drogu i za krivične prijestupnike sa posebnim potrebama koje su nastale kao rezultat službe u vojnim snagama Sjedinjenim Američkim Državama.

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je organizovanjem seminara još jednom pokazao da je prioritet djelovanja Fakulteta obrazovanje studenata na što kvalitetniji način sa naglaskom na praktičnu primjenu stečenog znanja i na proširenje naučnih vidika studenata kroz interakciju sa vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Sudija iz Sjedinjenih Američkih Država Frank J. LaBuda održao seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku