Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku održana međunarodna naučno-stručna konferencija „Čuvajmo mir, pamtimo stradanja i genocid, Srebrenica 1995-2015.“

Ove godine navršava se dvadeset godina od genocida i stradanja u Srebrenici. Pravni fakultet je organizovanjem međunarodne naučno-stručne konferencije pod nazivom „Čuvajmo mir, pamtimo stradanja i genocid, Srebrenica 1995-2015.“  odlučio dati svoj simboličan naučni doprinos obilježavanju godišnjice stradanja i poruku da se mir treba čuvati, a stradanja i genocid ne zaboraviti i ne ponoviti.

Konferencija se održala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku u subotu, 30.05.2015. godine, sa početkom u 10 sati. Okupila je značajan broj uglednih naučnika iz regije, kao i stručne i šire javnosti i studenata. 

Konferenciju je, svojim obraćanjem prisutnima, otvorio prof. dr. Rasim Dacić, rektor Univerziteta u Travniku. Nakon toga se prisutnima obratio prof. dr. Ismet Alija, osnivač i glavni menadžer institucije koja je domaćin ove Konferencije,  koji je ujedno izrazio zadovoljstvo odzivom javnosti ovoj Konferenciji. Ukazao je na važnost obilježavanja stradanja u Srebrenici, a potom se ukratko osvrnuo na rad i organizaciju Fakulteta. Zatim su se prisutnima obratili i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku prof. dr Mensur Kustura, predsjednik Udruženja viktimologa g. Avdo Hebib, uvaženi prof. dr. Mirko Pejanović, te predsjednica Organizacionog odbora Konferencije prof.dr. Hana Korać.

Nakon otvorenja Konferencije, uslijedila su izlaganja uvodničara: akademika prof. dr. Smaila Čekića, prof. dr. Milana Popovića, prof. dr. Sakiba Softića, te prof. dr. Hasana Balića. Potom su autori radova na predmetnu temu izložili svoje radove. Zatim je  uslijedila diskusija kojoj su se pridružili svi prisutni iznoseći svoja pitanja i stavove.Izneseni su zaključci Konferencije, a prisutnima su uručeni certifikati i zahvalnice.

Ključni zaključak Konferencije je da se treba pronaći primjeren i efikasan način naknade štete žrtvama genocida, te da treba intezivnije pristupiti postupku pripreme zahtjeva za reviziju presude Bosna i Hercegovina – Srbija, imajući u vidu da rok za njegovo podnošenje ubrzo ističe.

 

Autor teksta: Ena Kazić, MA

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Konferencije Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku održana međunarodna naučno-stručna konferencija „Čuvajmo mir, pamtimo stradanja i genocid, Srebrenica 1995-2015.“