U Tuzli održan naučni skup „Historija države i prava BiH- izazovi i perspektive“

U periodu od 28-30. novembra 2014. godine u Tuzli je održan naučni skup pod nazivom „Historija države i prava BiH- izazovi i perspektive“. Skup je organizovao Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona povodom 50. godina naučnog i publicističkog rada prof. dr. Mustafe Imamovića.

Prof. dr. Mustafa Imamović je tokom svog plodonosnog naučnog i akademskog angažmana imao veliki utjecaj na nekoliko generacija pravnika, pravnih historičara, historičara, filozofa prava, pedagoga, politologa, teologa, kao i na cjelokupnu naučnu javnost u BiH i šire.

Skup je okupio eminentne naučne radnike sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, Pravnog fakulteta u Osijeku, Pravnog fakulteta Univerziteta u Splitu, Pravnog departmana Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću te sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Uposlenici Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uzeli su učešće na navedenom skupu. Prof. dr. Dževad Drino, koji je ujedno bio i moderator skupa, prisutnima je izložio kratak pregled povijesti Rimskog naroda, sa posebnim akcentom na djelo Rufija Festa. Doc. dr. Omer Hamzić, profesor i glavni urednik časopisa „Gračanički glasnik“, govorio je o ulozi Džafera Kulenovića u obnavljanju programa i organizaciji pokreta za autonomiju BiH 1939. godine. Asistentica Benjamina Londrc, MA, izložila je rad pod nazivom „Bojkot Jevreja u bosanskohercegovačkim gradovima 1925. godine“.

 

Autorica teksta: Benjamina Londrc

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Tuzli održan naučni skup „Historija države i prava BiH- izazovi i perspektive“