Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan okrugli stol na temu „Godine razvoja i integracije- 2000 godina od namjesništva Publija Kornelija Dolabele u provinciji Dalmaciji“

Okrugli stol plakatU petak i subotu, 14-og i 15-og novembra 2014. godine u Sarajevu, u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održan je okrugli stol na temu „Godine razvoja i integracije- 2000 godina od namjesništva Publija Kornelija Dolabele u provinciji Dalmaciji“. Dvodnevni skup rezultat je saradnje Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“ iz Sarajeva.

Povod organiziranja okruglog stola bilo je obilježavanje 2000 godina od namjesništva Publija Kornelija Dolabele, koji je kao namjesnik u rimskoj provinciji Dalmaciji bio zaslužan za izgradnju cesta. Upravo zbog njegove krupne uloge u rimskoj provinciji Dalmaciji, kojoj je pripadala i Bosna i Hercegovina, na okruglom stolu su aktualizirana brojna pitanja o Dolabelinom životu i radu, Iliriku u I stoljeću nove ere, Infrastrukturi djelatnosti na području Ilirika, te o pravnoj historiji Dalmacije u I stoljeću nove ere. Radove na okruglom stolu je izložilo ukupno 17 učesnika, sa Univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Travniku, Istočnom Sarajevu, Prištini, Novom Pazaru, Beogradu, i Zagrebu. Izlaganje na okruglom stolu su imali i zaposlenici Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku prof. dr. Dževad Drino i ass. Benjamina Londrc, koji su prisutnima nastojali približiti značaj činovničke karijere klasičnih rimskih pravnika u provinciji Dalmaciji.

Učesnici su imali priliku da u okviru programa koji je napravljen za okrugli sto posjete i izložbu koja je pod pokroviteljstvom Udruženja BATHINVS postavljena u prostorijama Historijskog muzeja pod nazivom „Infrastrukturna slika rimske provincije Dalmacije“.

 

Autor teksta: Benjamina Londrc

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održan okrugli stol na temu „Godine razvoja i integracije- 2000 godina od namjesništva Publija Kornelija Dolabele u provinciji Dalmaciji“