Na Pravnom fakultetu održano svečano predavanje povodom Dana državnosti

Dana 24.11.2011. na Pravnom fakultetu u Kiseljaku održano je svečano predavanje povodom Dana državnosti BiH. Predavanje pod nazivom „Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a - historijski i državotvorni događaj“ održao je doc. dr. Džemal Najetović, a prisustvovali su studenti i zaposlenici Fakulteta.

Doc. dr. Džemal Najetović je tom prilikom istakao da se dvadestpetog novembra 2011. godine navršava 68 godina od osnivanja i održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bo­sne i Hercegovine (ZAVNOBiH). Naglasio je da je osnivanjem ZAVNOBiH-a utemeljena, u uslovima NOR-a, savremena bosanskohercegovačka državnost, čime je, ustva­ri, samo potvrđena historijska činjenica hiljadugodišnjeg državno-pravnog i političko-teritorijalnog kontinuiteta i tradicije BiH kao države, odnosno posebnog političkog entiteta.

„ZAVNOBiH je predstavljao i predstavlja potvrdu da se cjelovitost BiH kao političke zajednice njenih građana nikakvom silom ne može osporiti ni negirati. U političkom i historijsko-pravnom smislu riječi ta je činjenica, s osloncem između ostalog i u ZAVNOBiH-u, direktno potvrđena refe­rendumom 29. februara i 1. marta 1992. godine, kojim su se građani BiH velikom većinom izjasnili za cjelovitu, samostalnu i nezavisnu BiH. Nakon toga je došlo do međunarodnog priznanja Republike Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica je 6. aprila 1992. godine priznala njen državni subjektivitet, a 22. maja iste godine RBiH je primljena u OUN. Zato je potrebno ukazati na historijat i značaj ZAVNOBiH-a.“ – istaknuo je na kraju upriličenog predavanja doc. dr. Najetović.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Na Pravnom fakultetu održano svečano predavanje povodom Dana državnosti