Pravni Fakultet i OSCE zajedno organizovali radionicu na temu o Zakonu o zabrani diskriminacije

Pravo na život dostojan čovjeka, bez diskriminacije, te pravo na život bez nasilja ubrajaju se u temeljna ljudska prava. Diskriminacijom, prema Zakonu o zabrani diskriminacije - smatraće se svako različito postupanje, uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojem licu ili grupi lica. Znati šta je to diskriminacija i kako je prepoznati je umijeće, a umijeća su ono što razvijamo kod studenata na našem Fakultetu. Na Pravnom fakultetu održana je radionica na temu borbe protiv diskriminacije 19.11.2015. godine za studente četvrte godine u okviru predmeta filozofija prava, a u suradnji sa regionalnim uredom OSCE-a u Travniku.

Studentima su se obratili prof. dr Mensur Kustura, Monika Zollerova, Human Rights Officer, stručna saradnica Tanja Vasiljević, pravni savjetnik Adnan Kadribašić, te stručna saradnica Glorija Alić.

Studenti su u izlaganjima ekspertnog tima OSCE-a naučili prije svega šta je to diskriminacija, koji su njeni pojavni oblici, koje su institucije nadležne za zaštitu građana od diskriminacije i upoznali se sa Zakonom o zabrani diskriminacije. Pored toga, informisani su kako diskriminaciju prepoznati i kako je u smislu Zakona pozicionirati što će svakako dati doprinos promociji podizanja svijesti o pitanjima zabrane diskriminacije i mehanizmima zaštite od iste. Svakako nezanemarivo je interaktivno učešće studenata tokom trajanja radionice i spremnost tima da odgovore na sva pitanja studenata.

Naravno, možemo slobodno reći da je ovo još jedan progresivni iskorak u izgradnji mehanizama i procedura za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u našoj državi, iskorak koji će sigurno dati veliki doprinos, posebno kada se naši studenti nađu u situaciji da štite ljudska prava i osnovne slobode svih građana.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Pravni Fakultet i OSCE zajedno organizovali radionicu na temu o Zakonu o zabrani diskriminacije