Jasmina Šabanović odbranila magistarski rad

Jasmina Šabanović je 21.10.2017. godine u sali 4 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Alternativne sankcije u krivičnom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na uslovnu osudu u sudskoj praksi FBiH za period 2010-2015. godine“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Hana Korać, prof. dr Gordana Mršić, i doc. dr Emir Dudo, te stekla akademsko zvanje magistra prava – uža naučna oblast krivičnopravna.

Alternativne sankcije predstavljaju dobro sredstvo da se kratkotrajne kazne zatvora zamijene drugim mjerama, ostvari rasterećenje zatvora, ostvare uštede u budžetu i da se izbjegnu štetni efekti kratkih zatvorskih kazni. Bosna i Hercegovina je jedna od država kojoj tek predstoje putevi reformi u pravcu usavršavanja postojećih i uvođenje novih vidova alternativnog sankcionisanja. Njihovom uvođenju mora da prethodi stvarna namjera zakonodavca da ih sprovede u život, a ne da ih formalno uvede u krivično zakonodavstvo radi zadovoljavanja međunarodnih obaveza. Dalje, zbog nepripremljenosti javnosti i kapaciteta potrebnih za njihovu implementaciju ostavi da budu mrtvo slovo na papiru. Analizom podataka vidno je da je alternativna sankcija koja se najčešće u praksi izriče uslovna osuda i kod nje izostaje rehabilitacija i resocijalizacija počinitelja krivičnog djela.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Jasmina Šabanović odbranila magistarski rad