Haris Hasić uspješno odbranio doktorski rad

Haris Hasić je 9.9.2017. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Krajnji korisnik kao sui generis subjekt autorskog prava“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Enes Hašić, prof. dr Šefkija Čović, prof. dr Ismet Alija, prof. dr Suad Hamzabegović i prof. dr Mensur Kustura, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast građansko pravna.

O korisniku kao subjektu autorskog prava, autorskopravna teorija i praksa je proizvela iznenađujuće malen obim građe, posebno u autorskopravnoj teoriji Bosne i Hercegovine i zemalja našeg govornog područja. Taj nedostatak naučnoistraživačkog djelovanja povodom pojma i elemenata koji čine korisnika u autorskom pravu je uzrokovao nedovoljno razumijevanje, zastupljenost i relevanciju korisnika u sistemu autorskog prava. Ovakva nezastupljenost i nedostatak istraživanja pojma, interesa, prava te drugih bitnih elemenata pojma korisnika neopravdana je, nepoželjna i dovodi do nedovoljne zaštite korisnika u autorskom pravu, a posebno u autorskom pravu Bosne i Hercegovine.

Autorskopravni mehanizmi zaštite korisnika ne odgovaraju njihovim objektivnim potrebama u modernom društvu, sužavaju obim kreativnog djelovanja i autorskopravnog stvaralaštva društva, te stvaraju neodrživu odbojnost korisnika prema normama i idealu autorskopravne zaštite što, potencijalno, dovodi u pitanje dugoročnu održivost autorskog prava kao grane prava. Balans interesa između autora i korisnika, a koji čini okosnicu opravdanja pružanja autorskopravne zaštite narušen je na štetu korisnika. Korisnik, te elementi koji čine pojam korisnika u sistemu autorskog prava, te restoracija balansa u autorskom pravu bila je predmet odbrane doktorske disertacije.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Haris Hasić uspješno odbranio doktorski rad