Edis Bajić uspješno odbranio doktorski rad

Edis Bajić je 15.7.2017. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno odbranio doktorski rad pod naslovom „Pravni i politički aspekti vanjske politike Bosne i Hercegovine", pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Džemal Najetović i prof. dr. Mirko Pejanović, te stekao akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast međunarodno pravo.

Vanjska politika Bosne i Hercegovine svoj odnos prema drugim državama trenutno zasniva na dokumentu „Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike Bosne i Hercegovine" i nacrtu Zakona o vanjskoj politici. Među bilateralne prioritete ubrojani su dobrosusjedski odnosi sa zemljama regije, jačanje odnosa s velikim silama i međunarodnim organizacijama, te promoviranje bosansko - hercegovačke privrede i jačanje tehnološke i kulturne suradnje s drugim državama. Multilateralni prioriteti nešto su brojniji, a posebno uključuju približavanje države EU i NATO-u. Razvoj, jačanje i stabilnost Bosne i Hercegovine u miru može osigurati samo članstvo u NATO-u. Trenutna politička situacija daje mogućnost političkoj eliti i institucijama Bosne i Hercegovine da same provedu neophodne reforme, te je neophodna jača uloga i odgovornost EU da pomogne institucijama Bosne i Hercegovine da ispune uslove za pristupanje EU kroz jačanje njene vanjske politike.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Edis Bajić uspješno odbranio doktorski rad