Lana Kujundžić Petö uspješno odbranila doktorski rad

Lana Kujundžić Petö je 1.7.2017. godine u sali 4 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila doktorski rad pod naslovom „Maloljetnici počinioci i maloljetnici žrtve kriminaliteta“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Gordana Mršić , prof. dr. Hana Korać i prof.dr. Osman Jašarević, te stekla akademsko zvanje doktor pravnih nauka – uža naučna oblast krivično pravo.

Kandidatkinja je na jasan i razumljiv način izložila predmet, cilj, metodološki postupak, kao i hipotetičke mogućnosti korišćenja, odnosno upotrebe rezultata istraživanja u smislu zaštite prava djece u sudskim postupcima. Rad je dobro koncipiran, na metodološki način obrađen, što pokazuje da kandidat poznaje metodologiju naučno-istraživačkog rada, domaće zakonodavstvo i međunarodne propise, koje su bile neophodne u izradi doktorske disertacije. Analizom prikupljenih statističkih podataka utvrđuje se da je kriminalitet prema maloljetnicima na području RH u padu jer se broj prijavljenih, optuženih i osuđenih maloljetnika smanjuje. Uspoređujući smanjivanje broja maloljetnika isto se odražava i u broju određenih istražnih zatvora, pritvora prema maloljetnim osobama. Međutim, tu svakako se mora uzeti u obzir i edukaciju sudaca, državnih odvjetnika i policije, a vezano za iznimnost primjenjivanja istražnog zatvora prema maloljetnicima.

Doktorski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Lana Kujundžić Petö uspješno odbranila doktorski rad