Dalibor Milošević odbranio magistarski rad

Dalibor Milošević je 16.5.2017. godine uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivičnopravni i kriminalistički aspekti pretresanja kao istražne radnje“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Osman Jašarević, prof. dr Nedžad Korajlić i prof. dr Hana Korać, te stekao akademsko zvanje magistra prava – uža naučna oblast krivičnopravna.

Pretresanje i privremeno oduzimanje predmeta povezano je sa nizom problema koji se konstatuju uglavnom u toku glavnog pretresa. Najučestaliji i konkretan problem jeste nemogućnost korištenja dokaza prikupljenih pretresanjem usljed primjene doktrine „plodova otrovne voćke“, sa kojim su povezani, odnosno u koji su inkorporirani i ostali problemi u vezi sa pretresanjem. Ovlaštena službena lica prilikom neposredne realizacije pretresanja i privremenog oduzimanja predmeta, a u cilju prikupljanja dokaza relevantnih za kriminalističko „rasvjetljavanje“ krvičnih djela, često nesvjesno, a rijetko i svjesno krše propise koji regulišu navedenu oblast. Na ovaj način se prikupljanje dokaza radi

uspješnog procesuiranja osumnjičenog lica u toku eventualnog pokrenutog krivičnog postupka, kao prioritetni cilj pretresanja zanemaruje.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Dalibor Milošević odbranio magistarski rad