Ambasador Islamske Republike Iran u BiH održao predavanje na Pravnom fakultetu

U četvrtak, 3.3.2016. ambasador Islamske Republike Iran u BiH Nj. E. Seyed Hossein Rajabi održao je predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku na temu „Implikacije nuklearnog sporazuma IRI na mir i sigurnost u svijetu“. Predavanju su, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo II, prisustvovali studenti III godine na I ciklusu studija, ali i drugi zainteresovani studenti i zaposlenici Fakulteta.

Na početku predavanja prof. dr Džemal Najetović, predmetni profesor, predstavio je ambasadora i ukratko uveo studente u predavanje. Nakon toga ambasador je dao kratki prikaz tzv. iranskog nuklearnog programa i njegovih implikacija na međunarodni mir i sigurnost u svijetu.

Nj. E. Seyed Hossein Rajabi je predavanje započeo predstavljanjem prvog sporazuma koji je Islamska Republika Iran potpisala sa SAD a koji se tiče nuklearne energije (1950. godine). Pojasnio je da je proces koji je započeo '50-ih godina završio 1957. godine, potpisivanjem sporazuma između Irana i SAD o razvoju nuklearne energije u Iranu.

Nastavljajući predavanje, Nj. E. Seyed Hossein Rajabi je spomenuo i ostale ugovore – one koje je Iran potpisao sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, ali i sa evropskim kompanijama iz Njemačke, Engleske, Francuske, zatim i šire - Australije, Indije, Kanade. No, kako je Ambasador naglasio, svi ovi sporazumi potpisani su prije Iranske revolucije i 1979. godine.

Uslijedio je dio predavanja o raspravi na ovu temu u Vijeću sigurnosti, i to na osnovu Glave VII Povelje Ujedinjenih nacija. Ambasador je pojasnio i dvogodišnji proces pregovaranja nove iranske vlade sa Grupom 5+1 i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Pregovarački proces je rezultovao tzv. Izjavom iz Švicarske u aprilu 2014. koja je predstavljala osnovu za nastanak Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (Joint Comprehensive Plan of Action), koji je potpisan 14.7.2015. godine. Ovaj sporazum je doveo do konceptualne promjene u svjetskoj diplomatiji. Značajan je za međunarodno pravo jer pokazuje da se kroz diplomatski proces mogu rješavati i ozbiljni svjetski problemi. Ambasador je predavanje završio zaključkom da će ovaj sporazum i način na koji je utvrđen u budućnosti imati još više pozitivnih implikacija na ekonomskom nivou. Prema njegovim pretpostavkama, predstavljaće urnek za buduće pregovore, odnosno služiće kao pokazatelj da diplomatija i politički razgovori mogu uticati na globalna kretanja u svijetu.

Po završetku predavanja prof. dr Džemal Najetović je, u ime Pravnog fakulteta, uručio ambasadoru zahvalnicu, nakon čega je uslijedilo druženje ambasadora sa osobljem Fakulteta i studentima.

Ovo je samo jedan od vidova saradnje koja je dogovorena između Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku i ambasade Islamske Republike Iran u BiH. Takođe, gostujuća predavanja na aktuelne teme i teme iz oblasti međunarodnog javnog prava samo su jedan od vidova na koji akademsko osoblje na predmetnoj oblasti pokušava studente još više zainteresovati za gradivo.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Ambasador Islamske Republike Iran u BiH održao predavanje na Pravnom fakultetu