Svetlana Cenić održala predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

U nedjelju, 11. novembra 2012. godine,  u 11h, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, a u organizaciji Uprave Fakulteta i Udruženja studenata Pravnog fakulteta, održano je predavanje prof. dr Svetlane Cenić. Tema predavanja bila je "BiH - gdje smo ekonomski i kuda idemo". Pred punom salom profesora/ica, asistenata/tica, studenta/ica, zvanica i gostiju,  Dekan Pravnog fakulteta, doc. dr Mensur Kustura, pozdravio je sve okupljene i zahvalio se profesorici na odvojenom vremenu. U samom predavanju profesorica je ukazala na ekonomsku situaciju Bosne i Hercegovine, objasnila prisutnima sistem oporezivanja, raspodjele poreza i kuda ide novac poreskih obveznika. Takođe je ukazala na opasnost od daljnjeg zaduživanja i predočila prednosti i nedostatke sadašnje ekonomske politike nadležnih institucija. Osvrnula se i analizirala prethodne periode javne potrošnje i investiranja, kao i industrijskog napretka.

Profesorica Cenić posjeduje rijedak talenat da ekonomsku teoriju i stvarnost približi svim učesnicima - bez obzira na polje djelovanja i saznanja. Nakon predavanja kroz diskusiju se razgovaralo o temama fiskalizacije, budućnosti malih i srednjih preduzeća, saradnje Bosne i Hercegovine sa zemljama okruženja, poreza na imovinu, pa i samog ulaska Bosne i Hercegovine u NATO. Zainteresovanost studenata Pravnog fakulteta za ekonomsku politiku je bila na zavidnom nivou, i kvalitet diskusije je svakako opravdao budućnost akademske zajednice Bosne i Hercegovine.

Na kraju skupa je Dekan Pravnog fakulteta istakao da bi ovaj vid saradnje nauke, prakse i otvaranja aktuelnih tema za razmišljanje studentima trebala podsticati svaka obrazovna institucija te je iskazao svoju želju da se ova saradnja nastavi i u budućnosti.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Svetlana Cenić održala predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku