Stjepan Kljuić održao predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Dana 29.05.2012. godine studentima I godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, u okviru predmeta Bosansko komparativno pravo, kojeg vode doc. dr Džemal Najetović i viša asistentica Adnana Šabani, MA, kao gost–predavač predavanje je održao gospodin Stjepan Kljuić, novinar, političar, publicista i (pred)ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Tema predavanja bila je "Samostalnost BiH i prilike u i oko nje 1992–1995.".

Gospodin Kljuić je u svom predavanju prvo eksplicirao društveno–političko stanje i historijske okolnosti do uspostavljanja višepartijske demokratije i tržišne ekonomije u BiH. Pored toga, u nastavku svoga obraćanja studentima kratko se osvrnuo na dešavanja u BiH koja su prethodila izbijanju oružanog sukoba: prvim višepartijskim izborima, sastanku famozne «šestorke» u vezi sa očuvanjem jugoslovenske Federacije, raspadu te iste Federacije, djelovanju susjednih država na politička dešavanja u BiH, završetku sukoba Armije BiH i HVO, stavu i utjecaju međunarodne zajednice na odnose političkih aktera, kao i završetku ratnih sukoba potpisivanjem Dejtonskog mirovnog ugovora. Na kraju svog predavanja fragmentarno se osvrnuo i na ekonomske, političke i socijalne posljedice rata u BiH. Zaključio je da su osamostaljenje BiH i njeno međunarodno priznanje kao suverene i nezavisne države - 6. aprila 1992. godine - omogućili da ova država postane istinski akter međunarodnih odnosa, i time zadobije svoju apostrofiranu prepoznatiljivost u borbi za ponovno uspostavljanje trajnog mira, sigurnosti i tolerancije. Ovaj događaj u novijoj historiji Bosne i Hercegovine ima nesporno veliki značaj jer, da nije bila međunarodno priznata kao nezavisna i suverena država i kao akter međunarodnog prava, Bosna i Hercegovina od strane međunarodne zajednice ne bi bila tretirana i akceptirana ni politički ni vojno, već samo humanitarno, i vrlo teško bi sama odbranila svoju teritorijalnu cjelokupnost i suverenost.

Ovo je samo jedan od projekata putem kojeg se znamenite ličnosti i eksperti iz javnog, kulturnog i političkog života angažuju kao predavači na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, čime se kod studenata postiže stjecanje dubljih, potpunijih i produktivnijih saznanja iz različitih tematskih oblasti pravne nauke i pravne prakse.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Seminari Stjepan Kljuić održao predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku