Promocija knjige „MEĐUNARODNI SUD PRAVDE BOSNA I HERCEGOVINA PROTIV SRBIJE I CRNE GORE“ autora: prof. dr. Hasan Balić, prof. dr. Ismet Alija i dipl. iur. Avdija Kovačević

Dana 30.03.2015. godine, sa početkom u 14 sati, u prostorijama Svečane sale općine Centar u Sarajevu, održana je promocija knjige "Međunarodni sud pravde Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore", autora prof. dr. Hasana Balića, prof. dr. Ismeta Alije i dipl. iur Avdije Kovačevića. Kniiga je objavljena uz podršku Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, te Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti I međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Promocija je naišla na veliki odaziv stručnjaka iz predmetne materije, studenata I šire javnosti.

U svojstvu uvodničara, ali  i koautora knjige prisutnima se obratio prof.dr. Ismet Alija, koji je u svom uvodnom obraćanju ukazao na značaj koji zahtjev za reviziju presude Bosna I Hercegovina protiv Srbije I Crne Gore ima za Bosnu I Hercegovinu. Riječ je prepustio uvaženom prof.dr.  Hasanu Baliću, koji  se osvrnuo na razlog koji je koautore  opredijelio da napišu ovu knjigu. Naime, od donošenja  Presude je prošlo osam godina, a  rok za podnošenje zahtjeva za reviziju iznosi deset godina. Nepune dvije godine su preostale za sačinjavanje zahtjeva za reviziju, a posao u iznalaženju ključne nove činjenice koja je pravni osnov revizije je jako složen I dugotrajan. Profesor Balić je ukazao na potrebu da se što prije počne raditi na tom planu, a knjiga koja je predmet promocije je ujedno I pomoć aktivno legitimisanima u sastavljanju Zahtjeva. Profesor Balić je naglasio da je u knjizi ponuđena I lista stručnjaka koji bi pomogli u sastavljanju Zahtjeva.

Zadnji dio Promocije je posvećen diskusiji. Profesor Fakulteta političkih nauka  Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Suad Kurtćehajić,  ukazao je na nužnost utvrđivanja nosilaca aktivnog legitimiteta u podnošenju Zahtjeva. Zaključak je diskusije da pred akademskom zajednicom I stručnjacima iz predmetne materije stoji izazov da preduzmu sve potrebne mjere da se ovo pitanje aktualizira, te da svi oni koji svojom stručnošću I znanjem mogu pomoći u sačinjavanju zahtjeva za revziju trebaju što prije da se odazovu I da se posvete radu na tom pitanju.

Vi ste ovdje: Početna Naučni rad Promocije knjiga Promocija knjige „MEĐUNARODNI SUD PRAVDE BOSNA I HERCEGOVINA PROTIV SRBIJE I CRNE GORE“ autora: prof. dr. Hasan Balić, prof. dr. Ismet Alija i dipl. iur. Avdija Kovačević