Lejla Mustafić odbranila magistarski rad

Lejla Mustafić je 2.12.2017. godine u sali za II i III ciklus studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Kriminološko, krivično-pravni i procesni aspekti razbojništva u BiH za period 2010 - 2015.“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Gordana Mršić, prof. dr. Osman Jašarević i doc. dr. Sadmir Karović, te stekla akademsko zvanje magistar prava - uža naučna oblast krivičnopravna.

Prema brojnim podacima iz službenih statistika u svijetu, ali i kod nas i u zemljama iz našeg bliskog okruženja, krivična djela razbojništva su u stalnom porastu. Smatra se da porastu broja krivičnih djela razbojništva doprinosi i okolnost što njihovo izvršenje zahtijeva manje pripreme kod jednostavnijih oblika izvršenja i što postoje brojni nezaštićeni objekti napada. Razbojništvom se napada, kako imovina, tako i sama ličnost, odnosno vlasnik te imovine. Prema tome, ovim krivičnim djelima pogođeni su kako lični  tako i materijalni integritet lica, te je to i jedan od glavnih razloga zašto se otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela razbojništva posvećuje posebna pažnja.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Lejla Mustafić odbranila magistarski rad