Emir Kovačević odbranio magistarski rad

Emir Kovačević je 10.6.2017. godine u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Sloboda vjere na radnom mjestu s posebnim osvrtom na SAD i BiH“, pred komisijom koju su činili: prof. dr. Mensur Kustura, prof. dr. Zijad Hasić i prof. dr. Sead Dizdarević, te stekao akademsko zvanje magistra prava – uža naučna oblast javnopravna.

21. stoljeće je počelo s velikim izazovom odnosa prema religiji. Ovaj izazov prožima glavne segmente modernog društva  uključujući kulturu, politiku, pitanje identiteta do sigurnosti i izbjegavanje konfikta. Protivno prognozama teorije sekularizacije, religija nije propala. Zapravo ona se u mnogim dijelovima svijeta vraća krupnim koracima. Ali vraća se u različitim oblicima i izaziva razne reakcije posebno ako se posmatra sa globalnog aspekta. Činjenica je da religija ima istaknuto mjesto u društvenim kretanjima i samim tim pitanje slobode vjere ili uvjerenja dolazi u sami centar interesovanja.

Pitanje ostvarivanja prava na slobodu vjere na radnom mjestu veoma je aktualno kako kod nas u Bosni i Hercegovini, tako i širom Evrope. S tim u vezi predstavljanje pravnog okvira i sudske prakse zaštite slobode vjere na radnom mjestu u Sjedinjenim Američkim Državama može biti od koristi nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini prilikom odlučivanja o ovim važnim pitanjima.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko - teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Emir Kovačević odbranio magistarski rad