Dženana Varupa odbranila magistarski rad

Dženana Varupa je 08.04.2017. godine, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „Uloga ekološkog prava u izgradnji pravno političkih sistema“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Šemsudin Džeko, prof. dr Džemal Najetović i prof. dr Ferid Otajagić, te stekla akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast javnopravna.

Neke od najčešćih formulacija koje određuju osnovne ciljeve legislative u oblasti ekološkog prava upućuju na prioritet zaštite okoline, radi njenog očuvanja, smanjivanja rizika za život i zdravlje ljudi, osiguravanja i poboljšavanja kvaliteta življenja svih bića – kao osnovni uslov zdravog i održivog razvoja. Prikupljanje podataka i razvoj softvera vrši se u skladu sa Registrom evropskih zagađivača i emisija koji je bio osnova za izgradnju Direktive o integralnoj prevenciji i kontroli zagađenja u koji će se slijevati objedinjeni podaci za BiH. Promjena modela potrošačkog ponašanja jedan je od najvažnijih zahtjeva koji se moraju ispuniti na putu prema promjeni načina života u smjeru održivog razvoja.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Dženana Varupa odbranila magistarski rad