Ermin Mrkonjić odbranio magistarski rad

Ermin Mrkonjić je 18.1.2017. godine u 16:00 sati, u sali za II i III ciklus Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Terorizam kao organizovani oblik kriminaliteta - osvrt na period od 2012. do 2014. godine“, pred komisijom koju su činili: prof. dr Osman Jašarević, prof. dr Hana Korać i prof. dr Almin Dautbegović, te stekao akademsko zvanje magistr prava – uža naučna oblast krivičnopravna.

Kandidat je u radu obradio teorijsko određenje terorizma kao organizovanog oblika kriminaliteta, etiologiju, odnosno, uzroke pojave terorizma  i pojavne oblike savremenog terorizma, ulogu obavještajnih službi u borbi protiv terorizma, ulogu u preventivnom antiterorističkom djelovanju, represivne antiterorističke mjere, a kratko se osvrnuo i na najpoznatije terorističke organizacije prisutne i  aktivne danas u svijetu. U radu je navedeno i zakonodavstvo po kojem se postupa kada je u pitanju krivično djelo terorizma  kao i međunarodni propisi i konvencije i prateći protokoli koji se odnose na terorizam, kao i oni koje se odnose na finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuku za izvođenje terorističkih aktivnosti, kaznene odredbe u krivičnom zakonodavstvu BiH komparirajući sa drugim zakonodavstvima  koje se odnose na terorizam kao i stanje terorističkih aktivnosti za period 2012-2014. godine.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima. 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Odbrane radova i disertacija Ermin Mrkonjić odbranio magistarski rad