Printaj ovu stranu

Doc.dr. Ajla Škrbić dobitnica Danubius nagrade za mlade naučnike

Doc. dr. Ajla Škrbić, profesorica međunarodnog prava i prodekanesa za naučno istraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, nastavlja nizati uspjehe u akademskom radu. Nakon UN-ove stipendije i pohađanja Haške akademije, doc. dr. Ajla Škrbić imenovana je za dobitnicu Danubius nagrade za mlade naučnike u 2017. godini (Danubius Young Scientist Award 2017 for Bosnia and Herzegovina).

Nagrada se dodjeljuje u cilju promovisanja naučnog rada i talentovanih mladih naučnika u regionu. Svakako, nagrada ohrabruje mlade naučnike da se angažuju u naučnom ispitivanju i istraživanju konkretnih pitanja vezanih za Podunavski region. Dodjeljuje se ukupno 14 nagrada, po jedna za naučnike iz zemalja koje su dio EU strategije za Podunavski region. U izuzetno velikoj konkurenciji mladih naučnika, doc. dr. Ajla Škrbić dobitnica je nagrade za područje Bosne i Hercegovine. Kriteriji za izbor su naučna izvrsnost, inovativni pristup akademskom radu, relevantnost naučnog rada izvan granica svoje zemlje, naučni potencijal kandidata i članstva u međunarodnim projektima, objavljene publikacije, te angažman u nastavi.

Zvanična ceremonija dodjele nagrada će se pod pokroviteljstvom Instituta za Podunavski region i Austrijskog federalnog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju održati u Zagrebu, u novembru 2017. godine.

Kolektiv Pravnog fakulteta upućuje iskrene čestitke kolegici doc. dr. Ajli Škrbić, uz želju da i dalje postiže uspjehe u nauci i akademskom radu.