U Sarajevu održana obuka stručnjaka za proces akreditacije

Dana 23.3.2017. godine u organizaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete održana je obuka stručnjaka za proces akreditacije. Obuci su prisustvovali stručnjaci iz različitih sektora:  domaći stručnjaci, predstavnici akademske zajednice, privrede i prakse i studenata.

 Cilj obuke bila je priprema stručnjaka za proces akreditacije, tako što će biti obučeni da dosljedno primjenjuju utvrđene procedure svih faza ovog procesa, transparentno i argumentovano ocjenjuju ispunjenost kriterijuma za akreditaciju te napišu kvalitetne Izvještaje o eksternoj evaluaciji kvaliteta visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa.

 Obuke su obuhvatile dva segmenta, teorijski i praktični dio. U prvom, teorijskom dijelu, učesnici su informisani o zakonskom okviru i sistemu visokog obrazovanja u BiH, terminologiji, procedurama, učesnicima  i profesionalnom postupanju u procesu akreditacije te primjeni kriterija za akreditaciju i pisanju izvještaja o eksternoj evaluaciji.

 U praktičnom dijelu, učesnici  su prošli kroz glavne faze posjete visokoškolskoj ustanovi, od analize samovaluacijskog izvještaja na primjeru jednog kriterija, pripremnog sastanka komisije, pa do samog intervjua komisije sa predstavnicima visokoškolske ustanove i na kraju predstavljanja usmenog izvještaja visokoškolskoj ustanovi kojim se završava posjeta stručnjaka.

 Nakon praktične vježbe učesnici su dobili povratne informacije o dobrim stranama, ali i uočenim nedostacima sa preporukama kako riješiti i ponašati se u eventualnim spornim situacijama.

Obuci je prisustvovala i v.ass. Benjamina Londrc, voditelj Odbora za kvalitet Pravnog fakulteta.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti U Sarajevu održana obuka stručnjaka za proces akreditacije